Атлас на мъглявите континенти

Атлас на мъглявите континенти

- Код на продукта: Атлас на мъглявите континети
- Наличност: In Stock
Кол-во:
14,99 лв. Без данък: 14,99 лв.

Описание

Ихсан Октай Анар (1960) е писател, илюстратор, преводач, академик и доктор на философските науки. Изнася лекции по антична философия в Измирския университет „Еге“. Той е един от най-ярките представители на постмодернизма в турската литература.  Подобно на Орхан Памук, Елиф Шафак, Искендер Пала в творчеството си трансформира елементите на фолклорната и старата диванска култура в новаторско повествование.
   „Атлас на мъглявите континенти“ е  шедьовър на турската постомодерна литература –  невероятен, изобретателен, много забавен роман със съновидейна атмосфера, в който освен човеци, герои са мечка, маймунка и... книга, принадлежала на Лоурънс Арабски.
   Романът е пътешествие между съня и действителността и поставя въпроса реално или илюзорно е човешкото съществуване. Темата е на преден план  в повествованието и позволява на читателя да осъзнае всички събития в  романа. Още в началото протагонистът Узун Ихсан, който всъщност е самият автор, въвежда тази дилема. Под влияние на книгата, която чете, той непрекъснато се пита сън или реалност е животът. Така решава да обикаля света, сънувайки, като пие сънотворен сироп. Превръща сънищата си в книга, която подарява на сина си Бюнямин. Сънищата на Узун Ихсан и книгата, която завещава на сина си, са рамката на романа. 
   Въпреки създадения исторически и пространствен декор атмосферата на легендарност/въображаемост привлича вниманието. Както и в другите му романи, авторът показва себе си и времето, в което живее, но се стреми да внуши, че повествованието се основава на предания, сънища, фантазии и легенди. В този дух са фантастично-въображаемите приключения на главните герои, отправките към старинни текстове и предания,  а също и съчинените от автора истории.

Отзиви (0)

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив: Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода в полето по-долу: